kobieta w kuchni

W jaki sposób wykonuje się czyszczenie separatorów tłuszczu?

Separatory tłuszczów muszą być regularnie oczyszczane. Zdaje się, że w niektórych obiektach jest to zupełnie niezbędne. Czy wiesz, dlaczego jest to tak ważna usługa oraz jak przebiega cały proces?

 

Dlaczego czyszczenie separatorów tłuszczu jest tak ważne?

Na samym wstępie warto wspomnieć, po co w ogóle wykonuje się taką usługę. W obiektach gastronomicznych, a także przetwórstwa mięsnego generuje się bardzo duże ilości tłuszczów oraz olejów organicznych. Należy wyraźnie zaznaczyć, że nie mogą one przedostawać się do kanalizacji, dlatego w takich miejscach stosowane są tzw. separatory, które zatrzymują wspomniane substancje.

Regularne czyszczenie separatorów tłuszczów pozwala wyeliminować problem zatykania rur spowodowanego nagromadzeniem gęstych cieczy. Co istotne, wpływa to także na pracę urządzeń, gwarantując ich bezproblemowe użytkowanie.

Jeżeli jesteś zainteresowany wykonaniem czyszczenia separatorów tłuszczowych w Słupsku lub okolicach, zapraszamy Cię do kontaktu. Oferujemy kompleksową usługę, która zawiera dodatkowo późniejszą utylizację nieczystości. Należy bowiem pamiętać, że jest to wymagane przepisami prawa.

 

Jak wygląda czyszczenie separatorów tłuszczu?

Najogólniej mówiąc, cały proces rozpoczyna się od spuszczenia wody z urządzenia. Następnie konieczne jest zebranie nagromadzonego tłuszczu oraz ponowne napełnienie sprzętu czystą wodą. Cały proces przebiega sprawnie, o ile wykorzystane zostaną do tego specjalistyczne narzędzia. Należy nadmienić, że do wykonywania tego typu usługi konieczne jest posiadanie stosownych uprawnień. Oznacza to, że nie każdy może podjąć się czyszczenia separatorów tłuszczu.

Jak już zostało wspomniane, zebrane nieczystości są następnie utylizowane. W teorii jest to obowiązkiem osoby, która jest w ich posiadaniu, czyli na przykład obiektu gastronomicznego. Jeżeli jednak usługa zlecana jest specjalistycznemu podmiotowi, to obowiązek spoczywa na nim.